Skip to main content

in Japan

Small observations Monday

Nederlands: Hoe gebruik te maken van het publieke transport in Tokio: zoek van te voren uit hoe ergens te komen. Zo kunt u snel, doch niet gehaast, resoluut de juiste trein/metro pakken. Als je eenmaal de juiste snelheid te pakken hebt is overstappen hier bijna meditatief. Bijkomend voordeel is de lagere kans op botsingen met de medemens.

Over de treinen gesproken; die filmpjes met mensen die in de metro gepropt worden zijn niet overdreven. Het meest indrukkwekkende is nog wel dat de trein die vijf minuten later komt even vol is, enzovoorts.

English: How to use public transport in Tokyo: find out which trains to take beforehand, so you can decisively take the right ones. Once you have found the right Tokyo-speed, changing trains is almost a meditative experience. As an added bonus you will be colliding much less with the other voyagers.

About the trains, they are sometimes just as busy as certain films suggest. More impressive is the fact that the next train, which departs five minutes later is just as full.

にほんごで: とうきょうはでんしゃのつかいかたがはやい。ときどきとてもにぎやかですそしていっぱいですから。えいがのような! とうきょうはしんせつすることできるじかんがないひとあります。ざんえんです。‹ Previous Post
Next Post ›