Skip to main content

in Japan

On the Tatami

Nederlands: De training hier is iets formeler dan wat ik gewend was. Zo wordt er vaker gebogen, met een onegaishimasu bij het wisselen van de rollen. De senpai doet de oefening vier maal in stilte voor, benoemt de techniek, men buigt naar elkaar en begint de oefening. Een mooi staaltje van welgemanierdheid is het volgende.

Op de maandagen traint de aikido club op een locatie op de Kawauchi campus, waar we de mat delen met de judo club. Nu wil het toeval dat de aikido groep tussen de judo groep en de kamiza traint. We beginnen de les als gewoonlijk met de groet naar de kamiza en elkaar en de opwarming. De longen worden ook goed opgewarmd door het luidkeels tellen van het aantal keren dat een bepaalde beweging is herhaald. De oefening valt echter plots stil en we zitten tot mijn lichte verbazing met zijn allen seiza aan de kant. Het doel van deze exercitie is al snel duidelijk; de judo groep gaat beginnen en kan nu ongestoord de groet naar de kamiza brengen.

English: Traininig at the new dojo is somewhat more formal than I am used to. Bowing when changing role is accompanied with an onegaishimasu. A senpai silently demonstrates the technique four times, calls out the name, we bow to each other and start the exercise. The following is an interesting example of good manners.

On Mondays we train at a location on the Kawauchi campus, sharing the mat with the judo club. The aikido club trains between the judo group and the kamiza. Our training starts as usual with the greeting towards the kamiza and each other. During the warming up we loudly count the number of times a certain movement is performed. However, we suddenly fall silent and almost instantly everyone is sitting seiza. The reason for this unexpected action becomes readily apparent; the judo training is about to commence and they also start with a greeting to the kamiza.‹ Previous Post
Next Post ›